KKTC Vatandaşı Nasıl Olunur? Adım Adım Kuzey Kıbrıs Vatandaşlığı

KKTC Vatandaşı Nasıl Olunur? Adım Adım Kuzey Kıbrıs Vatandaşlığı
kktcinfo logo

Kıbrıs’ta yatırım fırsatları hakkında detaylı bilgi almak ve kafanızdaki tüm soruları gidermek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İçindekiler
kktc vatandaşlık

KKTC vatandaşı nasıl olunur? Özellikle Türk vatandaşlarının en çok sorduğu sorular arasında yer alır. KKTC vatandaşlığı almak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken çeşitli kriterler bulunmaktadır.

Kıbrıs vatandaşlığı birçok yönden avantajı bulunan bir konudur. Özellikle adanın ekonomik faaliyetleri, ticari olanakları ve KKTC yatırım seçenekleri oldukça gelişmiştir.

KKTC Vatandaşı Ne Demek?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’nda yasal olarak vatandaşlık konusundaki hususlar, 67’nci maddede belirtilmiştir. 15 Kasım 1983 yılından itibaren Kıbrıs’ta yerleşik olarak yaşayan kişiler, doğrudan KKTC vatandaşı kabul edilmektedir. 

KKTC Vatandaşı Olmanın Yolları Nelerdir? 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlık konusunda çeşitli kategoriler sunar. Burada önemli olan başvurulan koşullardır. Kıbrıs yatırım, evlilik ve doğum yoluyla vatandaşlık vermektedir. Bu noktada Kıbrıs vatandaşı olmak için izlemesi gereken yollar şu şekildedir; 

1 – Evlilik

KKTC vatandaşı olmanın en yaygın yollarından biri, Kuzey Kıbrıs vatandaşı ile evlenmektir. Bu yolu tercih ederek vatandaşlık alan birçok kişi bulunur. Peki, evlilik yoluyla Kuzey Kıbrıs vatandaşı olabilmek için aranan kriterler nelerdir? İşte detaylar; 

Evlilik Yoluyla Kıbrıs Vatandaşı Olmak için Aranan Kriterler

En az 3 yıl boyunca evli olunmalıdır.

Uyruk belgesi 

Başvuru yapmadan önce en az 2 yıl Kuzey Kıbrıs’ta ikamet etmiş olunmalıdır.

Adli sicil kaydı

Diplomatik makam veya bölge idare ofisi memuru tarafından imzalanmış uyumlu birlikte yaşam belgesi

Evlilik sertifikası

Eşinizin Kıbrıs vatandaşlığına geçtiğine dair belge

Sağlık raporu ve çocukların doğum belgeleri (varsa)

2 – Kıbrıs Kökenli Olmak

Kıbrıs Kökeni olan şahıslarda Kuzey Kıbrıs vatandaşlığı alma hakkına sahiptirler. Peki, böyle bir gerekçe ile başvuruda bulunabilmek için gerekli şartlar nelerdir? Detaylar; 

  • 16 Ağustos 1960’tan sonra KKTC dışında doğmuş olunmalıdır. 
  • 18 yaşından büyük olmak ve doğum sırasında ebeveynlerin KKTC vatandaşı olması gerekir.

Kıbrıs kökenine sahip olan bir kişinin vatandaşlık alabilmesi için bazı belgelere ihtiyacı vardır. Gerekli belgeler ise şöyledir; 

  • Doğum belgesi
  • Ebeveynlerin evlilik cüzdanı
  • Pasaport fotokopileri
  • Kıbrıslı ebeveynin kayıt belgesi (varsa)
  • Ödenen ücretlerin dekontları

3 – Yatırım 

KKTC vatandaşlığı yatırım yoluyla da alınabilmektedir. 2014 yılında yapılan düzenlemelere göre Kıbrıs’ta yatırım rehberi aracılığıyla vatandaşlık alabileceğiniz hususlar şöyledir; 

  • En az 2.000.000 € değerinde bir gayrimenkul satın alarak, ülke ekonomisine yatırım yapılması gerekmektedir.
  • Bu yatırımı en az 5 yıl boyunca elde tutulmalıdır. Süre dolduktan sonra, en az 500.000 € değerinde bir yatırımı süresiz olarak bulundurmak gerekmektedir.
  • Bu yöntemle vatandaşlık aldığınızda, eşiniz ve 28 yaşın altındaki bekar çocuklarınızda bu haktan yararlanabilir.

4 – Yasa Yoluyla KKTC Vatandaşı Olmak 

KKTC yasalarına göre, 15 Kasım 1983 yılından bu yana Kıbrıs’ta sürekli olarak yaşayan herkes vatandaşlık alma hakkına sahiptir. Ayrıca, Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan kişiler ve onların yakınları da vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.

5 – Bakanlık Kararı İle Kuzey Kıbrıs Vatandaşlığı

KKTC Yurttaşlık Yasası’nın 8. maddesine göre, gerekli şartları taşıyan şahıslar bakanlık kararı ile Kuzey Kıbrıs vatandaşlığı alabilmektedir. Bu noktada; 

  • İlk şart, kişinin vatandaşı olduğu ülkenin yasalarına göre göre reşit olmasıdır.
  • Bu kişilerin 5 yıl kesintisiz bir şekilde Kıbrıs’ta ikamet etmesi gerekmektedir. Ayrıca kişinin düzenli bir gelire ve işe sahip olması da lazımdır. 
  • Adada ikamet edildiği 5 yıl boyunca yılda 40 günden fazla Kıbrıs’ın dışında bulunulmaması gerekmektedir. 
  • Bu şartları sağlayan kişinin eşi ve reşit olmayan çocukları da vatandaşlık alabilmektedir.

Kıbrıs’ta Doğum Yapmanın Avantajları

Kıbrıs’ta doğan kişiler otomatik olarak Kuzey Kıbrıs Türk vatandaşı olabilmektedir. Ancak bireyin anne ve babasınında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.

Sık Sorulan Sorular 

Kuzey Kıbrıs vatandaşlığı farklı açılardan insanları çeşitli avantajlar sunar. Özellikle Türk vatandaşları bu konuya yoğun bir şekilde talep gösterir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı ile ilgili en sık sorulan sorular şöyledir; 

1 – KKTC’de Kaç Yılda Vatandaşlık Veriyor? 

Kıbrıs vatandaşlığı alabilmek için başvuru şekli önemlidir. Doğum yoluyla, kanun ve yasa yoluyla veya evlilik yoluyla vatandaşlık alınmaktadır. Evlilik yoluyla vatandaşlık alabilmek için en az 3 yıl evli olunması gerekir.

2 – KKTC Vatandaşlık Kaç TL?

Yatırım yoluyla Kıbrıs vatandaşı olabilmek için kişilerin, en az 2 milyon euroluk bir gayrimenkul yatırım yapması gerekir. 

3 – KKTC Vatandaşı Hangi Ülkelere Gidebilir? 

Kıbrıs vatandaşları sadece 7 ülkeye pasaport ile ziyaret edebilmektedir. Bu ülkeler ise şöyledir; 

  • Pakistan
  • Avustralya
  • ABD
  • Türkiye
  • Fransa
  • Birleşik Krallık
  • Anguilla 

4 – Kıbrıs Vatandaşı Türkiye’de Askerlik Yapabilir mi? 

Kuzey Kıbrıs Türk vatandaşı olan kişiler Kuzey Kıbrıs’ta askerlik hizmetini yapmış kabul ediliyorsa, Türkiye’deki askerlik hizmetinden muaf tutulmaktadır. 

5 – KKTC Vatandaşı Hangi Ülkelere Vizesiz Gidebilir?

Kuzey Kıbrıs’ın tanınırlığı sınırlıdır. Bu nedenle pasaport sadece Türkiye’ye seyahat belgesi olarak kabul edilmektedir. KKTC vatandaşı olanlar sadece Türkiye’ye vizesiz bir şekilde seyahat edebilmektedir. 

6 – KKTC Vatandaşı Türkiye’ye Araç Getirme Nasıl Yapılır? 

Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları; çipli kimlikleri ile araçları Türkiye’ye getirebilme imkânı elde edebilmektedir.

7 – KKTC Vatandaşı Türkiye’de Ne Kadar Kalabilir?

Vize muafiyetinin-vizenin Türkiye’de sağladığı kalış süresi; her 180 gün için 90 günü geçmez.

8 – KKTC Vatandaşı Askerlik Yapıyor mu?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’na göre her erkek vatandaşın askerlik yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

9 – KKTC Vatandaşı T.C Kimliği Nasıl Alınır?

Doğumla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olup Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen kişiler; bu isteklerini yazılı olarak beyan ettikleri takdirde bakanlık kararıyla vatandaşlık kazanabilirler. 

10 – Türk Vatandaşı KKTC Vatandaşı Olabilir mı?

Gerekli şartları taşıdıkları sürece Türk vatandaşları KKTC vatandaşı olabilmektedir. KKTC satılık ev almak için vatandaşlık almaya gerek yoktur. 

11 – Türk Vatandaşı Kıbrıs’ta Evlenebilir mi?

Yurt dışında evlenmek isteyen kişiler, ülkenin evlilik şartlarını karşılamalıdır. Böylelikle ülkenin resmi makamları huzurunda evlenme imkânına sahip olunur.

Benzer Gönderiler